mandag den 24. juni 2013

Indvandrer-racisme - mod deres værter - (den korte avis)

Tophistorier
“Danskertøs” og “svensker” – udsat for racisme fra indvandrere

“Danskertøs” og “svensker” – udsat for racisme fra indvandrere

Tophistorier
Inden for de sidste ti dage er to kvinder blevet udsat for racistisk motiverede overfald i Danmark og Sverige.

Kvinderne blev overfaldet af gerningsmænd med indvandrerbaggrund, fordi de var af henholdsvis dansk og svensk oprindelse.

Den svenske kvinde blev overfaldet i Oskarshamn natten til tirsdag i sidste uge, skriver det svenske nyhedssite Nyheterna.net.

Kvinden var på vej hjem, da hun blev passet op af tre mænd med anden etnisk baggrund end svensk, som spurgte hende, om hun var svensker. Da hun svarede ja, slog de hende ned.

Mens kvinden lå på jorden, stillede de tre mænd sig rundt om hende, og én af dem sagde: ”Velkommen til Sverige – det er vores land nu, ikke dit” (Nyheterna.net).

Kvinde med klapvogn overfaldet
Ugen forinden var der en lignende episode i Risskov i den nordlige del af Aarhus. Fredag den 14. juni hen under aftenen gik en kvinde af dansk oprindelse således tur med sit 13 måneder gamle barn i en klapvogn.

Pludselig løb tre teenagepiger med arabisk udseende hen til hende og begyndte at råbe skældsord – blandt andet ”fucking danskertøs” (Dagens.dk).

Ifølge Klavs Hvegholm Møller fra Østjyllands Politi blev kvinden derefter overfaldet fysisk af pigerne:

”[Hun fik] klippet flere totter hår af, ligeså vel som hendes jakke flere steder blev klippet i stykker, og der er formentlig anvendt en saks til det”, fortæller han (Jyllands-Posten).

Den unge mor endte med at flygte med sit barn i klapvognen. Hun var ifølge politiet så rystet, at hun først senere fandt ud af, hvor store skader de tre piger havde forvoldt.

Mandag anholdt politiet tre personer, som de mistænker for at stå bag (DR Nyheder).

Det går begge veje
Overfaldet i Oskarshamn i Sverige er ligesom overfaldet i Risskov i Danmark kendetegnet ved, at gerningsmænd med indvandrerbaggrund uprovokeret begår overfald mod andre personer med dansk og svensk baggrund. Begge overfald handler om etnicitet og er dermed racistisk motiverede.

Der er også mange racistiske overfald i Sverige og Danmark, som begås af personer med dansk eller svensk baggrund mod folk med indvandrerbaggrund. Få kan være uenige i, at de overfald er lige så uacceptable som de to beskrevet ovenfor.

Der er imidlertid en tendens til, at overfald og kriminalitet begået af personer med minoritetsbaggrund mod folk fra majoriteten eller mod andre minoriteter ikke bliver belyst i tilstrækkeligt omfang.

“Kysse mine fødder”
Sociologen Petra Åkesson har for eksempel dokumenteret, at der i Sverige blandt store indvandrerdrenge, som laver røverier mod andre, er en udbredt grad af racisme.

Røverierne begås kun mod etniske svenskere og handler i høj grad om magt. Som en af drengene fra undersøgelsen udtalte: ”For mig er magt, at svenskerne skal lægge sig på jorden og kysse mine fødder”.

Jøder og bøsser
Det racistiske mønster kommer også til udtryk over for danske jøder. Formanden for Mosaisk Troessamfund Finn Schwarz konstaterede for eksempel i 2012, at overfald mod danske jøder ofte bliver begået af unge mænd med arabisk baggrund (Kristeligt Dagblad).

På samme måde har homoseksuelle i Danmark erfaret, at overfald og chikane i vidt omfang begås af personer med indvandrerbaggrund. Det blev senest bekræftet af Kenneth Engberg fra Landsforeningen for bøsser og lesbiske i februar i år (Jyllands-Posten).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar