tirsdag den 25. januar 2011

Efter muslimsk massemordforsøg advarer socialdemokrat mod KRISTEN extremisme???

WEB_INRIKES

SÄPO måste erkänna hotet från de kristna extremisterna

Publicerad 25 januari, 2011 - 16:09
EXTREMISM  Religiös extremism är ett mycket begränsat problem i Sverige. Genom ett bra förebyggande arbete har man också bra koll på extremisterna. Problemet är att de man har koll på – utifrån definitionen religiös extremism -  enbart är muslimer. Kristna extremister, som t ex Knutby-sekten, finns inte på denna karta hos Säpo, skriver Peter Weiderud, ordförande i Broderskapsrörelsen.
På onsdag debatterar Riksdagen våldsbejakande extremism. Sverigedemokraterna hade begärt en debatt om våldsbejakande islamistisk extremism, men fick finna sig att debatten rubriceras utan stigmatisering av muslimer.
Det är en principiellt viktig markering från Riksdagen. Både för att träffa rätt om vad extremism är, men kanske främst för att undvika en felaktig stämpling av en världsreligion.
Sverigedemokraternas ambition att beskriva muslimer som de andra, osvenska och onda, vilket Jimmie Åkesson utvecklar också i tisdagens DN-debatt, förstärker snarare än hanterar de spänningar som självklart finns i ett mångkulturellt samhälle. Kombinerat med okunskap om vad islam är, kan det skapa sår som kommer att ta lång tid att läka.
Jag var, som kristen och tillsammans med några judar och muslimer, för en tid sedan inbjuden att medverka vid ett seminarium hos rikspolisstyrelsen om religiös extremism är ett hot mot det svenska samhället. Till välkomstfikat bjöd värdarna på skinkmacka och till lunch serverades råraka med fläsk.
De judiska representanterna reagerade med rätta kraftfullt mot värdarnas brist på känslighet. Muslimerna sa ingenting. De var mer luttrade av att ständigt mötas av brist på känslighet och okunskap om deras kultur. Värdarna bad klädsamt om ursäkt.
Säpos föredragning i seminariet var balanserad. De konstaterade att religiös extremism är ett mycket begränsat problem i Sverige. Genom ett bra förebyggande arbete har man också bra koll på det man behöver ha koll på.
Problemet var främst att de man har koll på – utifrån definitionen religiös extremism -  var enbart muslimer. Kristna extremister, som t ex Knutby-sekten, fanns inte på denna karta hos Säpo.
Extremism och fanatism är företeelser som måste beivras på sina egna och destruktiva meriter, alldeles oavsett vad som stimulerar till våld även mot oskyldiga civila. Oavsett om de har politiska, religiösa, kulturella eller etniska utgångspunkter måste vi, framför allt med förebyggande, men också med polisiära åtgärder, skydda oss mot extremismen.
Den extremism som stimuleras med hjälp av förvriden religiositet förekommer i alla religioner och länder. Som ett resultat av globalisering har den både blivit mer synlig och fått större genomslag. I Indien förde en hindufundamentalisk regering landet över kärnvapentröskeln. I Ryssland skapar en ortodox fundamentalism antipatier mot västerlandet. I Mellanösternkonflikten medverkar både judiska och muslimska fundamentalister till svårigheterna att lösa denna djupa konflikt. Den kristna högern i USA har haft ett avgörande inflytande på det landets aggressiva utrikespolitik, inte minst vad gäller invasionen av Irak.
Det ligger stora risker med att se grandet i sin broders öga, men undvika bjälken i det egna. Eller som biskop Eva Brunne uttryckte det i samtalet med Jimmie Åkesson om dessa frågor i Engelbrektskyrkan i måndags. Vi måste akta oss för att jämföra det mest goda hos oss själva med det mest onda hos de andra.
Alla kristna är inte som den Koranbrännande pastorn i Florida eller Knutbysekten. Det förstår vi. Men förstår vi också vad det ligger för risker i att stigmatisera muslimer som grupp för att mindre än en procent av olika orsaker, och i regel med social eller politisk grund, drabbats av religiös förvirring?
Därmed inte sagt att vi ska strunta i muslimsk extremism. Men de enda som effektivt kan motverka och ta ansvar för denna är muslimerna själva. Och den säkraste möjligheten att nå framgång är att muslimerna som grupp upplever att de är fullvärdiga svenskar och känner tillförsikt om sin framtida tillhörighet i det svenska samhället.
Broderskapsrörelsen har i mer än 80 år organiserat kristna socialdemokrater och bidragit till att seriöst samhällsengagerade kristna funnit en enklare väg in i politiskt ansvarstagande. Vårt arbete, i alla sin ödmjukhet, har bidragit till att vaccinera mot inflytande från en aggressiv kristen höger i svensk kristenhet.
Idag organiserar vi – av precis samma skäl – svenska muslimer.
 
http://svtdebatt.se/2011/01/sapo-maste-erkanna-hotet-fran-de-kristna-extremisterna/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar