Fætter-kusine ægteskaber fylder specialskoler
Published by Leo on 2011/11/22 large ClosRisikoen for psykisk og fysisk udviklingshæmning stiger markant, når fætre og kusiner gifter sig med hinanden.
Fætter-kusine-ægteskaber er i høj grad udbredt i indvandrermiljøer og det kan aflæses i antallet af indvandrerbørn på skoler for udviklingshæmmede.
Nye tal fra Københavns Kommune viser, at specialskoler for børn, der er født med udviklingshæmning eller lettere mental retardering ,i flere tilfælde har et klart overtal af tosprogede børn.
På Engskolen, Fensmarkskolen og Frederiksgårs Skole, der er skoler for udviklingshæmmede og lettere mentalt retarderede børn, er seks ud af ti børn tosprogede.
Det er et klart problem, mener Lars Aslan Rasmussen, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne.
"Man ved fra forskningen, at fætter-kusine-ægteskaber betyder, at flere børn fødes som udviklingshæmmede. Jeg mener, at problemet nu er så stort, at regeringen bør lovgive mod den form for ægteskaber," siger han til Newspaq.
En gennemgang af tal fra Odense Kommune, hvor elevstatistikken opgøres efter etnicitet, viser det samme billede som i hovedstaden.
Der er utvivlsomt en sammenhæng mellem udviklingsforstyrrelser og fætter-kusine-ægteskaber, forklarer genforsker.
"Hvis man er fætter og kusine, så kan ens børn arve sygdomsgenerne i dobbelt dosis og derved kan generne komme til udtryk som sygdom eller handicap. De skadelige gener optræder hyppigere, og så er der større risiko for, at børn arver de skadelige gener," siger professor og genforsker Karen Brøndum-Nielsen fra Kennedy Centret til Newspaq.
Tal viser, at fætter-kusine-ægteskaber er meget udbredt i mellemøsten. I Tyrkiet, hvor mange indvandrere kommer fra, vurderer Karen Brøndum-Nielsen, at 25 procent af alle ægteskaber er mellem fætter og kusine.
I landdistrikterne af Tyrkiet er tallet helt op til 40 procent. Ægteskaberne er kulturelt betinget, da det er tradition at fætre og kusiner giftes.
I Saudi-Arabien er tallet oppe på 50 procent, mens tallet for etniske danskere er under en procent.
Lars Aslan Rasmussen har tyrkisk baggrund, og han mener, at forskningen er så tydelig, at der nu må gribes ind for at forhindre at børn fødes med udviklingshæmning.
"Min far er fra Tyrkiet, og det er en stor debat i Tyrkiet, at alt for mange børn fødes med handicap, fordi de her fætter-kusine-ægteskaber i generation efter generation finder sted. Man har haft en debat i Norge, nu må vi tage den op i Danmark og få forbudt denne type ægteskaber," siger han.
Karen Brøndum-Nielsen er ikke overrasket over tallene, men påpeger, at genfejl ikke er hele forklaringen. Der ligger mange sociale aspekter bag.
"Det er utvivlsomt, at der er en større andel af udviklingshæmmede børn af fætter-kusine-ægteskaber, men jeg tvivler på, at det er hele forklaringen," siger hun.
KM: Og det har hun da nok ret i ! Islam står for resten af udvikling af dysfunktion !
Ingen kommentarer:
Send en kommentar