torsdag den 13. september 2012

USA:s ambassad i Jemen stormas av demonstranter

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/brottstraff/article15432831.ab


USA:s ambassad i Jemen stormas av demonstranter

Angreppet mot de amerikanska ambassaderna har lett till fler våldsamheter.
På torsdagsmorgonen drabbade polis och demonstranter ihop utanför amerikanska ambassaden i Kairo.
Nu har även ambassaden i Jemen stormats av demonstranter.
USA:s ambassad i Jemens huvudstad Sanaa stormas av demonstranter mot den anti-muslimska filmen ”Innocence of muslims”. Skottlossning pågår, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Jemenitisk polis sköt först varningsskott och använde vattenkanoner för att skingra de 4000 demonstranterna utanför USA:s ambassad i Sanaa, rapporterar Sky News. Enligt vittnesuppgifter till Reuters uppgår antalet demonstranter på platsen till ett hundratal.

Var ett event på Facebook

Frilansjournalisten Adam Baron befinner sig i Jemen och han har på sin twitter skrivit att dagens demonstranter kom dit efter att ha tackat ja till ett evenemang på Facebook. Enligt Baron skapades evenemanget för att visa sitt missnöje mot den anti-muslimska filmen.
Adam Baron tog sig till ambassaden när upploppen började.
Han skriver på sitt twitterkonto att han är i säkerhet, men stämningen utanför ambassaden är spänd. Och polisen skjuter varningsskott i luften.

Brände amerikanska flaggan

Demonstranterna ska ha varit inne på ambassadens område, men inte i kontorsbyggnaden. Demonstranterna uppges ha tagit bort ambassadens skylt på ytterväggen och tänt eld på bildäck. De demonstranter som kom in på ambassadens område hissade ner den amerikanska flaggan och brände upp den. Jemenitisk polis och säkerhetsstyrkor lyckades senare driva ut demonstranterna från ambassadområdet, rapporterar en av AFP:s korrespondenter på plats.
Polisen har nu återtagit kontrollen av ambassaden, men protesterna fortsätter utanför. Flera personer uppges ha skadads i samband med händelsen, skriver BBC.
I Jemen finns al-Qaidas mest aktiva gren och USA stöttar den jemenitiska regeringen i arbetet mot terrorism.

Upplopp i Kairo

Under gårdagen befann sig runt 200 islamistiska aktivister utanför amerikanska ambassaden i Kairo för att demonstrera mot filmen ”Innocence of muslims”.
Men enligt rapporter ska ingen ha försökt att ta sig in. Efter skymningen minskade gruppen och polisen skingrade dem med tårgas. Al-Jazira rapporterar att runt 30 personer skadades, däribland 10 poliser under natten.
På torsdagen återvände dem och nyhetsbyårn AFP rapporterar om våldsamma kravaller och sammandrabbningar mellan dem och polis utanför amerikanska ambassaden. Demonstranterna kastade sten och molotovcocktails enligt CNN. Och på platsen utanför ambassaden skingrar polisen folkmassan gång på gång med tårgas som de skjuter ut från piketbilar. Polisen har skärmat av gatan med tre piketbilar. När demonstranterna skanderade och rusade mot bilarna möttes de av tårgas.
Egyptens president Mohamad Mursi säger i direktsänd tv att han stödjer fredliga protester men att det är fel att attackera människor eller ambassader.

"Var välplanerad"

Först trodde Pentagon att angreppen mot de amerikanska konsulaten var en spontan missnöjesyttring mot en islam-kritisk film. Men Pentagon tror att attacken var välplanerad av en mindre känd grupp Ansar al-Sharia som ansvarig för attacken i Libyen, rapporterar BBC. Pentagon har nu meddelat att man skickar två krigsfartyg till den libyska kusten. Även en grupp marinsoldater har skickats till den libyska huvudstaden Tripoli.
Enligt tjänstemän på fartyget som transporterar missiler har militärerna inte ett särskilt uppdrag, de handlar först på ett beslut från befälhavaren.

”Jaga jihadister”

En högt uppsatt amerikansk tjänsteman sade till CNN att amerikanerna kommer att använda sig av drönare som ska ansluta i jakten på jihadister som kan knytas till attacken. Informationen som drönarna samlar in ska överlämnas till libyska tjänstemän, sade tjänstemannen.
– Vi kommer inte att vackla i vårt åtagande för att se till att rättvisa skipas för denna fruktansvärda handling. Och vi ska inte göra några misstag, rättvisa ska skipas, sade president Barack Obama till CNN.
Libyens statsminister Abdurrahim El-Keib kallade angreppet för en feg, brottslig handling.
– Sedan start har USA varit en nation som respekterar alla religioner. Vi förkastar alla ansträngningar att smutskasta andras religiösa övertygelser. Men det finns absolut inget försvar för denna typ av meningslöst våld, sade Obama.

”Slagord mot filmen”

Mer än ett dygn efter angreppet är det fortfarande oklart vad det var som egentligen hände.
Rapporter från både libyska och amerikanska källor och vittnen har delar av händelseförloppet kunnat beskrivas.
Vid sjutiden på kvällen samlades människor kring konsulatet. Slagord mot filmen som kränker profeten Muhammed avlöstes av skottsalvor. Omkring klockan tio stormades konsulatområdet, kulor och granater flög och byggnaden brann.
Bland angriparna identifierade libyerna en beväpnad lokal islamistgrupp med al-Qaidasympatier.

Hittades av libyer

Ett trettiotal amerikaner lyckades ge sig iväg till en annan byggnad. De visste då att en av deras landsmän dödats och att ambassadör Christopher Stevens saknades. Vid en andra angreppsvåg dödades ytterligare två av amerikanerna.
Vid ett på natten hittades Stevens av några ortsbor. De tog honom till sjukhus där läkarna konstaterade att han avlidit av den rök han andats in.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar