torsdag den 15. november 2012

SD-skandalen – detta har hänt



SD-skandalen
Publicerad i dag 11:21
Efter att Expressen avslöjat att tre Sverigedemokratiska toppföreträdare uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt, därtill agerat hotfullt, har en lämnat sina partiuppdrag och en annan tagit timeout. Här följer en kronologisk sammanfattning.
3 juni 2010: SD:s ekonomisk-politiska talesperson Erik Almqvist, partiets rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth och dess utrikespolitiska rådsledamot Christian Westling stöter på komikern Soran Ismail sent på natten, på Kungsgatan i Stockholm. Männen hade synpunkter på ett antal kritiska uttalanden Ismail gjort tidigare om SD.
Konfrontationen var hätsk och hela episoden filmades av Ekeroth med mobilkamera. I samband med händelsen knuffade Ekeroth in en ung kvinna i sidan av en stillastående bil, efter att hon försökte t mobilen från honom. En mycket berusad man lade sig i. Senare kommer polis till platsen och omhändertar den onyktre mannen. Ingen polisanmälan görs.
14 september 2010: Soran Ismail presenterar ett filmklipp från sommarnatten. Där syns Almqvist sparka efter den berusade mannen, medan även både Westling och den mobilfilmande Ekeroth går emot honom. Westling knuffar lite på mannen.
Samma dag presenterar också Almqvist ett filmklipp från samma händelse. Han säger att Ismails kompis försökte misshandla honom och att Ismails version är ett ”selektivt utdrag” av det inträffade. ”Sanningen kommer alltid fram” säger han innan filmen rullar igång och visar inga komprometterande sekvenser med någon av de tre SD-mannen.
19 september 2010: I valet väljs SD in i riksdagen som Sveriges sjätte största parti med 5,7 procent av rösterna och får därmed 20 mandat. Almqvist och Ekeroth får två av stolarna.
12 oktober 2012: Jimmie Åkesson skickar brev till partiets förtroendevalda som får läsa att SD från och med nu inför nolltolerans mot rasism. ”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar” skriver han bland annat och ”den som känner sig träffad av eller har problem med dessa skarpa formuleringar bör genast lämna Sverigedemokraterna frivilligt. Det skulle bespara oss en hel del arbete. Den som ändå väljer att stanna kvar, kommer inom kort att bli föremål för personärende och uteslutning”.
27–28 oktober 2012: Under SD:s första kommun- och landstingskonferens i Västerås  resultatet av ett nästan ett år långt arbete. Partiet ska verka för en mjukare framtoning. Negativa signaler såsom ilska och bitterhet ska undvikas, liksom svordomar och andra stötande begrepp. Partiföreträdare ska klä sig genomtänkt och se glada ut, som ”vinnare”.
14 november 2012: Expressen publicerar det material som Ekeroth fångade med sin mobilkamera på Kungsgatan i Stockholm natten den 3 juni 2010. Sanningen kommer fram och visar sig vara något som inte alls passar Almqvist. I filmen hörs och ses han kalla människor på gatan för ”hora”, ”babbe”, ”fitta” och ”blatte lover”. Ismail får också höra att han inte är svensk och att Sverige inte tillhör honom utan Almqvist. Kritiken blir stark och med hänvisning till nolltoleransen gör sanningen det oundvikligt för Åkesson att meddela annat än att Almqvist måste lämna sina partiposter som ekonomisk-politisk talesperson och ledamot i såväl partiets styrelse som dess verkställande utskott. Ekeroth och Westling drabbas inte i detta läge. Inte heller uteslutning ur partiet är aktuellt nu, trots det som sagts i beskedet om nolltolerans en månad tidigare. Både Almqvist och Ekeroth sitter kvar i riksdagen.
15 november 2012: Kent Ekeroth meddelar att han tar en timeout. Beslutet ska vara fattat i samråd och samförstånd med partiet. Christian Westling tänker fortsätta med sina uppdrag. Ingen av de inblandade har uteslutits ur partiet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar