fredag den 17. februar 2012

Nekter å kjøre blinde - burde fyres på stedet !

Nekter å kjøre blinde

Blinde med førerhund blir avvist i taxikøen av muslimske sjåfører. Hunder er urene dyr i henhold til deres religion.

 
- For et par uker siden trengte jeg drosje fra Oslo Sentralstasjon. Da jeg kom til taxikøen, begynte sjåførene å krangle om hvem som skulle ta meg med. Ingen ville. Jeg har flere ganger hørt at de har låst døren og kjørt av gårde når jeg har prøvd å få taxiskyss. Dette er både irriterende og fortvilet, sier Hanne Beate Misund (43).Hun er født blind. For å føle seg trygg i trafikken, har hun med seg labradoren Hippie.

- Økende problem.

- Vi har merket en markant økning i antall henvendelser fra blinde som blir nektet taxiskyss, sier rådgiver Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund. - Når man ikke ser, er det vanskelig å registrere hvor mange taxier som kjører forbi. Vi har imidlertid gjort en del undersøkelser med vitner og har registrert eksempler på at over 20 taxier har kjørt forbi, sier Fuglerud.Norges Taxiforbund er klar over problematikken og vil gjøre reglene mer tydelige for sjåførene.- Mange av våre sjåfører er muslimske, og hunder er urene dyr i henhold til deres religion. Vi har sagt at de som ikke kan ha førerhund i bilen, må ha legeattest på at de har allergi eller så må de kjøre en såkalt allergifri bil. Andre unnskyldninger godtar vi ikke, sier direktør Wiggo Korsnes i Norges Taxiforbund.

Har ikke lov.

Det er ikke bare i Oslo at blinde med førerhund blir avvist i taxikøen. Undersøkelser som Blindeforbundet har gjort i fylkeslagene, viser at blinde også sliter med å få taxiskyss i Fredrikstad, Drammen, Stavanger og Bergen.- De som opplever å bli avvist i taxikøen, blir frustrerte og fortvilet, og ikke minst skaper det store problemer. Mange har ikke rukket avtaler på grunn av at de ikke har fått taxiskyss, sier Fuglerud. Ifølge Samferdselsdepartementet har ikke taxisjåfører lov til å nekte å ta med passasjerer med førerhund. - Å kjøre passasjerer med førerhund er en del av taxisjåførenes transporteringsplikt. De kan ikke avvise føreren. Det er etter vår mening brudd på plikten i henhold til drosjeløyvet, sier avdelingsdirektør Arnfinn Øen i Samferdselsdepartementet.

Oppfordrer til klaging.

Han sier det er viktig at de blinde klager på disse forholdene. - Til tross for at det kan være vanskelig, er det viktig at de som opplever dette klager og gir så konkrete tilbakemeldinger til taxisentralen som mulig. Dette kan være detaljer om tid og sted, og kanskje man kan alliere seg med forbipasserende for å notere seg løyvenummeret, sier avdelingsdirektøren. Norges Blindeforbund mener myndighetene må bruke lover og regler slik at det får konsekvenser for de drosjesjåførene som nekter å ta med blinde med førerhund. - Å nekte en blind person med førerhund drosjeskyss, er kraftig diskriminering. Da utestenger man en gruppe mennesker som kanskje er mer avhengige av å bruke drosje som transportmiddel enn folk som ikke er blinde, sier Fuglerud.
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1564878.ece#.Tz5qVYcaMlG

Ingen kommentarer:

Send en kommentar