Terrorgruppen Ansar al-Jihad al-Alami offentliggjorde en erklæring der de tar ansvar for bombeangrepet mot Oslo sentrum fredag. Ifølge Will McCants, terroranalytiker ved CNA, går meldingen ut på at angrepet skyldes norske styrkers tilstedeværelse i Afghanistan, samt uspesifiserte krenkelser av profeten Muhammed. Det skriver New York Times på nett.
- Vi har kommet med advarsler siden Stockholm-angrepet (selvmordsbomberen i desember, journ.anm.), skal gruppen ha sagt ifølge analytikerens oversettelse.
- Det dere ser er bare begynnelsen, det kommer mer.
Også terrorekspert Evan Kohlmann, som følger Al-Qaida på twitterkontoen @IntelTweet, viderebringer trusler.
Blant andre har ekstremisten Abu Suleiman uttalt seg om angrepet:
- I dag ble Norge et mål for å lære en lekse til resten av nasjonene i Europa. Vi har tidligere truet med operasjoner som det i Stockholm, og vi krevde at europeiske nasjoner trekker tilbake sine styrker, skriver Abu Suleiman ifølge Kohlmann.
Suleiman trakk imidlertid senere uttalelsene tilbake og sa at det ikke var noen "hjelpere" med på angrepet, og at det ikke var en offisiell uttalelse, ifølge nettstedet jihadica.
Brukeren "Amir Grozny" på et nettsamfunn tilknyttet Al-Qaida skriver at hvis norske styrker ikke trekker seg ut av Afghanistan snart, "vil dere se blod renne i gatene snart."