søndag den 27. marts 2011

Oraklet Lena Sundstrøm demonstrerer realitetsresistens

Sverigedemokraterna sex månader i riksdagen

”SD har marginaliserats”

Publicerad 2011-03-24 07:56
I Danmark förändrades såväl retorik som politik efter att främlingsfientliga Dansk folkeparti kommit in i folketinget. Men i Sverige tycks vi ännu hålla fast vid vårt vanliga språkbruk – i stället har SD kommit att marginaliseras. Det menar journalisten Lena Sundström.

Teman i artikeln

Lena Sundström

Journalist, författare och samhällskommentator på TV4 Nyheterna.
Har bland annat skrivit böckerna ”Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar” och ”Världens lyckligaste folk”.
Sistnämnda bok handlar om hur Dansk folkeparti växte sig starka och sakta har förändrat den danska debatten och retoriken kring invandring.

Lena Sundström konstaterar att statsminister Fredrik Reinfeldt inför valet valde att ta tydligt avstånd från Sverigedemokraterna och att det inte – sett till resultatet – straffade sig. Tvärtom växte sig Moderaterna starkare än på mycket länge.
– Det stärker naturligtvis Reinfeldt och hans inslagna linje. Han fick mandat för att hålla en tydlig distans till partiet, något som gör att Sverigedemokraterna marginaliseras.

Samma sak gjorde dock politikerna i Danmark inför valet 1998, påminner Lena Sundström som under många år följt grannlandet. Etablerade partier tog steget bort från den främlingsfientliga uppstickaren – men utgången blev en annan än den vi nu ser i Sverige:
– Partierna straffades för sitt avståndstagande. Det gjorde att de lade om sin taktik inför valet 2001, och sedan dess har Dansk folkeparti haft en central maktposition. Röstar de mot ett förslag så blir det inget. Röstar de för ett förslag så går lagen igenom. Det gör att partiet också blir viktig för medierna.
I Sverige har SD inte lika stort inflytande, ett faktum som enligt Lena Sundström gör dem mer ointressanta såväl politiskt som medialt.
– Här har uppmärksamheten mest varit knuten till olika skandaler, som uttåget ur Storkyrkan, uteslutningar ur partiet och ryktesspridningen kring Husbybadet.
Trots partiets marginella möjligheter att påverka såg hon efter valet tendenser till vad hon kallar för en normalisering av SD:s politik.
– Debattörer reste frågan om det inte är dags att prata om ”problemen med invandringen”. Och man ville kalla SD för ”invandrarkritiska” i stället för "främlingsfientliga".
– Det kan ses som en bagatell, men det förändrar vårt sätt att tänka. Om Lisa mobbas i en klass, spelar det roll om vi kallar det för mobbning eller Lisakritik. Det sänder olika slags signaler. Vi är fortfarande ovana vid hur vi ska hantera den här typen av partier.
Men medan retoriken sakta och nästan omärkligt förändrats i Danmark i takt med Dansk folkepartis ökade inflytande så menar Lena Sundström att vi i Sverige lyckats hålla fast vid vårt vanliga språkbruk. Den förskjutning av politiken som hon sett i grannlandet tycks än så länge inte vara på gång i Sverige, säger hon.
Ett exempel är debatten om våldsbejakande extremism som hölls i riksdagen i januari i år. Sverigedemokraterna var initiativtagare men övriga partier ställde krav på att den inte enbart, som SD önskat, skulle röra islamistisk terrorism.
Lena Sundström uppfattade debatten som vettig:
– Den var sansad och faktabaserad. Överhuvudtaget så har diskussionerna kring SD präglats av många olika kloka röster.
Rådande klimat samt statsministerns tydliga avståndstagande hör till de faktorer som gjort att har SD under sina sex första månader i riksdagen har marginaliserats i så gott som alla viktiga frågor.
– SD:s vågmästarroll har på många sätt blivit Miljöpartiets vågmästarroll. Det har gett MP en viktig roll i utlännings- och migrationsfrågor. Resultatet blir – paradoxalt nog med tanke på SD:s inträde i riksdagen – ett hårdare tryck för en humanare flyktingpolitik.
Trots att övriga partier, enligt Lena Sundström, ännu förmår stå emot SD:s politik så kommer partiet sannolikt att växa och bli större inför valet 2014. Och det trots att hon inte drar sig för att kalla dem oproffsiga:
– SD är fortfarande ett väldigt speciellt parti. Det har kvar kopplingar till högerextrema miljöer – kopplingar som snarast blivit tydligare efter riksdagsinträdet. De begår många misstag, samtidigt som det är ett parti som är svårare att granska.
– Förväntningarna på partiet är låga. Om andra partier skulle begått samma misstag så skulle det ha blivit jätteskandaler. Nu blir det lätt bara en axelryckning. Det är svårt att avslöja att ett främlingsfientligt parti är främlingsfientligt.
Vad är det då som gör att Sverigedemokraterna växer?
– Det blåser högerextrema vindar över Europa. Sverige är inte ett isolerat fenomen. Sveriedemokraterna surfar på den vågen.

http://www.dn.se/nyheter/politik/sd-har-marginaliserats

Ingen kommentarer:

Send en kommentar