tirsdag den 14. juni 2011

Politiserende forskere fortjener verbale tæsk


Dansk forsker kalder det "befriende", at politikere raser mod forskere, som taler om politik i stedet for forskning. Sammen med to andre forskere giver han en opsang til åbenmundede kolleger.

Danske forskere bør nøje skilte med, at de taler som helt almindelige danskere, når de udtaler sig om politik i aktuelle sager, mener flere i miljøet. (Foto: Marlene Wind, Københavns Universitet, screendump fra DR Update)
»Det er befriende, at politikerne slår fra sig. Demokrati forudsætter debat, og vil man gå ind i den med politiske synspunkter, må man også være klar til modsvar. Er man for fintfølende til det, må man lade være eller gå tilbage til elfenbenstårnet.«
Ordene kommer fra Poul Erik Mouritzen, som er godt og grundigt træt af danske forskere, som udbreder sig til journalister om holdninger, der ikke bygger på forskning, men på personlige overvejelser.
Flere og flere 'eksperter' i politik
Poul Erik Mouritzen er vel at mærke selv professor, på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.
Han reagerer mod oplevelsen af, at flere og flere forskere udtaler sig skråsikkert om emner, hvor deres viden er lige så begrænset som andre menneskers.
»Jeg oplever i stigende grad, at forskere går ud med noget, som er rendyrket politik, men gør det med en ekspertkasket på, selvom deres synspunkter lige så godt kunne være undfanget af Maren i kæret. Næsten hver dag kan du se i avisen, at en forsker tager parti, fordi man har bestemte holdninger. Det bør man lade være med som ekspert,« mener Poul Erik Mouritzen.

http://videnskab.dk/kultur-samfund/politiserende-forskere-fortjener-verbale-taesk?utm_medium=widget

Ingen kommentarer:

Send en kommentar