torsdag den 10. maj 2012

Engelsk nonsens - giver Antirasistisk Senter noget at arbejde ud fra, når de skal udnævne folk til højreekstremister.


Er så islamkritikk i seg selv det samme som islamofobi, eller er islamkritikk i seg selv høyreekstremistisk? Svaret her er selvsagt nei. Men en del av det som bedrives under dekke av islamkritikk er islamofobi, og er høyreekstremistisk.
The Runnymede Trust, en tenketank i Storbritannia som bekjemper rasisme og dis­kriminering og arbeider for et multikulturelt og tolerant samfunn, har laget en liste over relevante faktorer som kan være en hjelp til å skille islamofobi fra islamkritikk. I rapporten «Islamophobia: A Challenge For Us All» fra 1997 har de satt opp åtte ulike oppfatninger, hvor de for hver av disse angir det de kaller et åpent eller lukket syn på islam. Det åpne sy­net indikerer islamkritikk, mens det lukkede indikerer islamofobi.

1. Synet på «størrelsen» islam
Det lukkede synet ser på islam som en enkel, monolittisk blokk. Islam er ifølge dette synet en statisk størrelse som ikke responderer på nye realiteter. Det åpne synet ser på islam som en kompleks størrelse med interne uenigheter og ut­vikling.
  2. Islam og «de andre»
Det lukkede synet ser på islam som grunnleggende annerledes enn alle an­dre religioner og kulturer. Islam deler ifølge dette synet ikke verdier og mål med andre kulturer, muslimer påvirkes ikke av andre kulturer og påvirker hel­ler ikke noen andre. Det åpne synet ser på islam som en del av verdens kulturer og religioner som har mange verdier og mål felles med andre, og som en religion som både påvirkes av og påvirker andre religioner og kulturer.

3. Verdimessige forhold
 
Det lukkede synet ser på islam som min­dre verdt enn vesten. Det åpne synet ser forskjellene, men ser ikke på islam som mindre verdt.

4. Synet på islam som fiende/venn
Det lukkede synet viser frem islam som en fiende og ser verden gjennom briller som gjør all interaksjon til del av en «si­vilisasjonskamp». Det åpne synet ser på islam og muslimer som mulige partnere mot felles problemstillinger.

5. Synet på islam i forholdet med andre
Det lukkede synet er at islam blir sett på som kun en politisk ideologi som brukes for politiske og militære formål. Det åpne synet ser på islam som en genuin religion som praktiseres med ærlige hensikter av de som tror på den.

6. Synet på kritikk fra islam
Det lukkede synet utelukker og avviser all kritikk fra muslimer. Det åpne synet er åpent for slik kritikk og legger til rette for debatt om dette.

7. Synet på diskriminering
Det lukkede synet ser på diskriminering av muslimer som naturlig, og vil gjerne segregere muslimer fra resten av sam­funnet. Det åpne synet gjør ikke at man nødvendigvis er enig med muslimer i ett og alt, men man lar ikke uenigheter stå i veien for en kamp mot diskriminering og utestengelse.

8. Synet på islamofobiIslamofobi presenteres i det lukkede sy­net på islam som naturlig og riktig. Det åpne synet ser med kritiske blikk også på anklagene og kritikken mot islam og muslimer.

Dette er selvsagt ikke et presist nok verktøy, men det gir oss noe å arbeide ut fra.

KM: Så de kloge  norske antirasister - erkender - at værktøjet  ikke  er i orden - men det  skal da ikke  afholde  dem fra deres  dæmonisering  af islamkritikerne !
http://www.antirasistisk-senter.no/hoeyreekstremisme-i-norge.5051366-98689.html


Ingen kommentarer:

Send en kommentar