onsdag den 30. maj 2012

Et inkompetent politi - gør Oslo til et tag-selv-sex-bord !

55 overfallsvoldtekter i Oslo i fjor – bare 8 overgripere tatt

Hanne Kristin Rohde, Oslo politidistrikt (Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten/NRK)– DYPT TRIST: Det er dypt trist at vi ikke har kommet i mål med flere av disse sakene, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.
Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten/NRK
Bare 8 av de 55 anmeldte overfallsvoldtektene og voldtektsforsøkene i Oslo i fjor er oppklart. – Vi vil nok aldri ta så mange som vi ønsker, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.
En bølge av overfallsvoldtekter da høstmørket senket seg over hovedstaden i fjor sendte 2011 inn i historiebøkene som det dystreste voldtektsåret så langt.
Et drøyt halvår etterpå venter de fleste av de 55 kvinnene som ble tilfeldige ofre på gata fremdeles på svar på hvem som merket dem for livet på det mest brutale.
Bare i 8 av de 55 anmeldte overfallsvoldtektene, herunder 22 forsøk på voldtekt, i Oslo i fjor er gjerningsmann pågrepet. Tre av disse er allerede domfelt – to menn har fått henholdsvis åtte og fire år for én og samme voldtekt, mens én mann er dømt i to saker, og mistenkt i en tredje.
Det gir en oppklaringsprosent på beskjedne 14,5 – mens økningen på anmeldte saker var på formidable 104 prosent fra året før, ifølge Oslo politidistrikts tall.
– Det er dypt trist at vi ikke har kommet i mål med flere av disse sakene, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, som leder vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt, til NRK.no.

Brannfakkel

Fakta voldtekter i Oslo

Tall fra 2011 contra 2010:
  • 256 anmeldte voldtekter, derav 43 forsøk – en økning på ca 28 %
  • 55 overfallsvoldtekter, derav 22 forsøk – en økning på ca 104 %
  • Overfallsvoldtektene utgjorde ca 22 % av de anmeldte voldtektene i 2011 (ca 11 % i 2010)


    2012:
  • Pr. 30.4.12 der det anmeldt 15 (13 i 2011 i samme periode) overfallsvoldtekter, derav 6 forsøk (5 i 2011 i samme periode).
  • Foreløpige tall for mai tilsier at det ikke har vært en økning i 2012 i forhold til 2011.
Kilde: Oslo politidistrikt
Tirsdag deltok hun på et seminar i Oslo rådhus i regi av arbeidsgruppen i kommunen som jobber med en tiltaksplan mot overfallsvoldtekter. Men de som håper på en mangedobling av oppklaringsprosenten, bør likevel skru ned forventningene, advarer den erfarne politiinspektøren.
– Jeg tror aldri vi vil få den opp så høyt som vi ønsker den bør være. Vi må huske at i disse sakene er det som regel snakk om overgripere som er vilt fremmede for jentene, noen ganger ser de ikke engang ansiktene deres, de er livredd for å bli drept og det blir ofte et dårlig signalement, sier Rohde til NRK.no.
I samtlige saker som er oppklart, har DNA vært utslagsgivende. Men det betinger at gjerningsmannens profil finnes i registeret fra før.
– Vi er helt avhengig av DNA for å løse mange disse sakene, for vi kan ikke forvente at ofrene har mange opplysninger fra en slik hendelse, sier Rhode.
Hun avviser at brannfakkelen om oppklaringsprosent er en hvilepute for politiet. Hun vil at politiet skal bli like driftige til å blinke ut potensielle voldtektsofre og – overgripe som man er til å kartlegge narkoselgere på Plata.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRAFTIG ØKNING AV ANTALL OVERFALLSVOLDTEKTER I OSLO (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)UTRYGT: Mange kvinner i hovedstaden kjente på utryggheten etter fjorårets voldtektsbølge.
Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX

– Må blinke ut ofrene

– Nettopp fordi det er så vanskelig å oppklare sakene, er det ekstra viktig å forebygge. Vi har tradisjon for å fange opp pushere, men ikke for å se et potensielt offer og kjøre henne til taxien, sier Rohde.
Ifølge politiets analyser av fjorårets voldtekter, var åtte av ti ofre beruset, og de gikk som regel alene på vei hjem fra byen da overfallsmannen slo til. Blant tiltakene som ble satt inn etter voldtektsbølgen i fjor høst, er bedre belysning, beskjæring av busker, flere nattbusser, frivillige og politifolk ute i helgene og maning til strengere håndtering av skjenketidene. Arbeidsgruppen som skal lage tiltaksplanen mot overfallsvoldtekter skal vurdere hvilke tiltak som skal settes inn på lengre sikt.
Rohde oppfordrer også andre aktører i hovedstadens natteliv til å utvikle en kultur lik den hun etterlyser i egne rekker.
– I enkelte saker har vi under etterforskning sett at det signalement vi har fra offeret, passer overens med en person vitner mener å ha sett stå lenge utenfor et utested. Da er sjansen stor for at dørvakten har sett vedkommende. Ser man noen som virker mistenkelig, snakk gjerne til vedkommende og spør hva han gjør der.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon mot overfallsvoldtekter i Oslo (Foto: Marit Kolberg/NRK)FAKKELTOG: Voldtektsbølgen førte til et stort engasjement, og Oslo-folk gikk i tog for å markere sin avsky mot den brutale volden.
Foto: Marit Kolberg/NRK

15 voldtekter hittil i år

Voldtektsmottaket i Oslo registrerte 96 ofre i fjor, som også er rekord. Politiet tror likevel at mange kvinner som har blitt utsatt for forsøk på overfallsvoldtekt, ikke går til overgrepsmottaket, fordi det ikke dreier seg om en fullbyrdet voldtekt. Det bør de absolutt gjøre – både for sin egen del, og for å bidra til den generelle etterforskningen, mener politiinspektøren.
– Gjerningsmannen kan ha avgitt spytt eller hun kan ha fått hans DNA på seg via kloring. Det kan være med på å gi oss et bedre oversiktsbilde, sier hun.
Til nå i år har Oslo politiet mottatt 15 anmeldelser for overtallsvoldtekter, som er to mer enn i fjor på denne tid. Tre personer er pågrepet, to av dem i samme sak. Det har vært få saker i vår, men Rohde poengterer at vår og sommer heller ikke er de verste periodene. Tradisjonelt sett har bølgene kommet utpå høsten.
– Vi håper vi kan se tilbake og si at 2011 var et unntaksår, sier hun.

Kart over overfallsvoldtektene i Oslo i 2011 (Foto: NRK)VOLDTEKTSKARTET: Dette kartet viser hvor de 55 overfallsvoldtektene i 2011 fant sted i Oslo.
Foto: NRK
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.8163143

Ingen kommentarer:

Send en kommentar