Jihadister radikaliserer unge via Facebook
Terroristnetværk bruger i stigende grad sociale netværk som Facebook og YouTube til at radikalisere unge. En bekymrende tendens, vurderer PET i ny årsrapport.
29. juni 2011, 06:00
Det er ikke længere mest i hemmelige og passwordlukkede chatforums, at terroristnetværk forsøger at sprede deres propaganda og slå kløerne i unge mennesker. Militante ekstremister udnytter nu i højere grad de mere populære dele af internettet til at få budskaberne ud og radikalisere potentielle støtter. Det vurderer Politiets Efterretningstjeneste (PET) i deres årsberetning for 2008-2010, som blev offentliggjort i går.
I beretningen fremgår det, at ekstremisterne bruger sociale medier som Facebook og fildelingstjenester som YouTube til at udsende propaganda, men at de også er begyndt at udnytte nyhedsportaler og hjemmesider, der handler om islam, og hermed kan de komme i kontakt med en langt bredere skare. Ifølge PET har udviklingen især taget fart, efter at en række »centrale, militante hjemmesider med forbindelse til al-Qaeda« er blevet lukket, og netværkene derfor er blevet tvunget til at søge nye veje for at radikalisere unge.
Og ifølge chefen for PET, politimester Jakob Scharf, er det især al-Qaeda på den arabiske halvø (AQAP) med den omstridte prædikant Anwar al-Awlaki i spidsen, der formår at udnytte mulighederne i eksempelvis Facebook og har forstået, hvordan budskabet bedst kommunikeres ud på disse platforme – og det er en bekymrende situation.
»De har en klar opfattelse af de sociale mediers betydning for de unge, og at budskaberne skal formidles og kommunikeres anderledes end på traditionelle al-Qaeda platforme. De mest flammende videoer er ikke nødvendigvis det mest velegnede her, og vi er selvfølgelig meget optagede af, at man når ud til en gruppe unge, som ikke selv opsøger de ekstremistiske budskaber,« siger Jakob Scharf.
Den internationalt anerkendte terrorforsker Magnus Ranstorp fra Sveriges Forsvarshøjskole bakker op, men understreger, at jihadisterne fortsat udnytter internettets mere hemmelige hjørner til mere operationelle aktiviteter. Han forventer, at næste skridt for islamisterne bl.a. vil være at bruge onlinespil til at få budskabet ud.
Det er et alvorligt og voksende problem, at personer rejser ud og opbygger en militant kapacitet, som selvfølgelig udgør en særlig trussel, hvis de vender tilbage. Og det har vi set eksempler på.
– Jakob Scharf, chef for PET, politimester
»De er meget aktive på internettet, og ved at udnytte internettets mere bløde sider blander de folk, der er hardcore i deres synspunkter, og folk der måske bare er nysgerrige og kan synes, at noget lyder cool. De mikser de profesionelle med amatørerne, og det er en meget farlig cocktail,« siger han.
PET understreger, at det derfor er nødvendigt at også andre aktører ude i samfundet, eksempelvis skolelærere, er bevidst om udviklingen.
»I de lokalmiljøer, hvor de unge færdes og bruger sociale medier, skal man være opmærksom på det, der kan foregå via sociale medier, så det bliver en del af den tidlige forebyggende indsats over for radikalisering,« siger PET-chef Jakob Scharf.
Militant træning af unge
Overordnet vidner PETs årsberetning om et uændret trusselsniveau mod Danmark – vi står stadig højt på terroristernes liste og bliver anset for et legitimt terrormål, også af al-Qaedas nye leder, al-Zawahiri.
PET holder bl.a. særligt øje med den stigende trafik af unge fra Danmark og andre europæiske lande, der rejser til kampzoner for at få militant træning, forklarer PET-chefen.
»Det er et alvorligt og voksende problem, at personer rejser ud og opbygger en militant kapacitet, som selvfølgelig udgør en særlig trussel, hvis de vender tilbage. Og det har vi set eksempler på. Der er også lignende trafik fra andre europæiske lande, og der kan være tilbagevendte personer i andre lande, nabolande, som udgør en trussel mod os,« siger Jakob Scharf og henviser direkte til anholdelserne i december af flere svenskere, som mistænkes for at have planlagt et nært forestående angreb på Jyllands-Posten.
Ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp er det sjældent de vestlige rekrutters egen ambition at vende tilbage til Europa.
»Det er ofte lettere at rekruttere folk til at kæmpe i udlandet, fordi det for mange synes mere legitimt. Størstedelen ønsker at kæmpe i eksempelvis Afghanistan, de har ingen planer om at komme tilbage. Men når de først kommer derud, så møder de et meget fjendtligt miljø, de er måske skuffede over træningen, og de bliver flyttet meget rundt. Desuden bliver de anset for at være meget mere værdifulde at sende tilbage,« siger han.
http://www.b.dk/nationalt/jihadister-radikaliserer-unge-via-facebook